La construcció nacional des de l’Alt Penedès

Dissabte vam celebrar els 40 anys d’Òmnium Alt Penedès, en un acte al Casal de Vilafranca. Va ser un acte solemne, emotiu, de record del passat però amb una clara visió de futur. Vam explicar què volem pel Penedès i la presidenta nacional, Muriel Casals, que ens va acompanyar, va expressar què volem per la Catalunya del futur.

Moltes gràcies a tots els que vau venir i també, especialment, als companys de la Junta i als amics i col·laboradors que hi vau ajudar.

A continuació us deixo el text íntegre del discurs que vaig pronunciar durant aquest acte:

Senyora Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural

Companys de la Junta,

Membres de la Junta Nacional i d’altres seus,

Socis i sòcies d’Òmnium,

Autoritats,

Amics i amigues,

Gràcies a tothom per ser avui aquí.

Somniem, diu el vídeo que hem vist fa una estona, i que va servir de crida per aquella gran manifestació que Òmnium va organitzar el 10 de juliol de fa dos anys. Segur que la Jordina Gallemí, la Maria Teresa Gil i en Ricard Serra somniaven arribar a un dia com el d’avui.

Fa un moment hem sentit les riques experiències d’aquests tres expresidents que m’han precedit, i demostraven aquest somni, aquesta passió. Una devoció. Somniem en fer gran Òmnium i aquest país, Catalunya.

Però mirem uns anys enrere. El 8 de març del 1972, ara fa 40 anys, Òmnium s’instal·lava a l’Alt Penedès. Un grup de 15 persones va enviar una carta demanant que volia representar aquí una entitat que, mig clandestinament, defensava la llengua i la cultura catalanes i en potenciava el seu ensenyament.

Moltes gràcies per haver-hi estat durant aquests anys i per la immensa feina que heu fet. Heu enriquit l’entitat, la comarca i el vostre llegat forma part de la història.

En aquest temps heu fet activitats tradicionals, com el concurs de pessebres, que el fem des del 1974 -i aquest any hi tornem- o la Flama del Canigó.

L’acte més important d’aquests 40 anys va ser el dia 11 de desembre del 1998, amb la celebració de la Nit de Santa Llúcia en què van venir a Vilafranca més de 1.200 persones.

Moltíssimes gràcies, per tant, a les desenes de persones que en tot aquest temps heu col·laborat desinteressadament i heu aportat el vostre granet de sorra a Òmnium. Gràcies, de debò.

Omnium Alt Penedès, que abans es deia Delegació a l’Alt Penedès de l’Òmnium, ha estat molt centrada a Vilafranca. Des del primer dia l’entitat té la meitat dels seus socis a la ciutat, però a l’inici també n’hi havia de Sant Sadurní, de Gelida i de La Múnia. Ara en tenim a tots els municipis. Per això, volem donar a l’entitat l’abast comarcal que representa.

I aprofito avui, per demanar als assistents a aquest acte, que ens hi ajudeu. En els propers mesos tenim la voluntat d’anar més pels pobles de la comarca.

Ja ho hem fet. Darrerament hem fet reunions i activitats a Torrelavit, a Sant Martí i a Sant Sadurní. Però ho volem fer amb més força i coneixent de més a prop les persones d’aquests municipis.

Som en una comarca que compta amb molts actius. Tenim grans museus com el Vinseum i el Centre d’Interpretació del Cava. Tenim tradicions com la festa de la fil·loxera i els castells, com a patrimoni de la humanitat. Tenim copes d’Europa d’hoquei patins i estrelles mundials en aquest esport.

Compartim valors, maneres de fer i un sentit de pertinença l’exponent del qual és que fem del fet de ser penedesencs la nostra manera de ser catalans.

Des de fa anys hem reivindicat arreu la necessitat d’esdevenir una vegueria en la nova reordenació territorial del país. I el que volem pel país també ho volem dins d’Òmnium.

Aprofito que avui ens acompanya la Muriel, la nostra presidenta nacional, per proposar-li que encetem un diàleg perquè les comarques del Penedès formem part d’una mateixa agrupació dins de l’entitat, perquè aquesta és la manera més natural, creiem, per treballar des del territori els desafiaments, reptes i oportunitats que tindrem com entitat i com a país.

I aquests reptes es poden definir amb tres paraules: llengua, cultura i país. Això és Òmnium, i a l’Alt Penedès treballem intensament en aquests àmbits.
Pel perfil de les persones que vivim a la comarca això ho podem fer bé, a un bon ritme. Però també és cert, i en vull donar compte, avui, aquí, que el nostre panorama no ens ha de fer perdre de vista què passa arreu del país. Òmnium ho sap. I no només ho sap, sinó que hi treballa intensament.

Estem presents a 28 comarques i molts companys treballen per un dels objectius que Òmnium té ara en el punt de mira: la cohesió social. Aquesta fita, aconseguida durant anys, ha construït la Catalunya que som avui.

Una Catalunya plural, culturalment rica i diversa. Ara, a les Espanyes ens ho volen trencar. Han vist que aquest és un gerro on hi poden disparar.

I també apunten a l’escola, dient mentides i tergiversant la realitat. Però no compten que precisament si un element cohesiona la nostra societat aquest és l’escola. I és això el que ens fa forts: per un país de tots l’escola en català perquè ens ho creiem, perquè la comunitat educativa hi treballa i perquè només cal veure les façanes dels centres engalanades amb pancartes amb el lema de Som Escola.

Davant les constants agressions de les instàncies judicials espanyoles, i dels intents d’espanyolitzar els alumnes, hem de reivindicar més que mai els èxits de l’escola catalana, el domini de dues llengües, la convivència i el saber gestionar un escenari complex i divers.

Tenim un model respectat i valorat i amb voluntat de continuar sent-ho que ha sabut integrar els qui han arribat a casa nostra.
Tenim molts reptes com a país i un ha de continuar sent fer un país per a tothom, inclusiu.

I aquest país inclusiu, el volem ple. Òmnium sempre ha estat al costat de les persones, a vegades donant l’empenta que calia per tirar endavant. Ho vam fer durant el franquisme i també en aquesta nova etapa que estem vivint.

No ens hem separat mai del camí. Ho va dir la Muriel quan l’entitat va fer els 50 anys: a més de la independència cultural volem la independència econòmica perquè sense aquesta no hi ha projecte de país ni de cohesió social possible.
I, ara per ara, la millor eina per defensar la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre país és un estat.

La societat catalana ha decidit iniciar un nou camí. Un camí pacífic, democràtic i, sobretot, ple d’esperança i d’il·lusió.

A Òmnium sabrem estar on hem d’estar. No en dubteu.

El camí cap a la construcció d’un nou Estat d’Europa ha començat i des d’Òmnium el volem explicar i fer-lo accessible. Tothom ha de poder pujar en aquest tren. Aquest és el país que somniem i que volem.

Ara és el moment de construir-lo. Comptem amb tothom per fer-lo.

Somniem. Esclar que sí.

Moltes gràcies. Visca Òmnium per molts anys i visca Catalunya lliure.

 

Sergi Sabaté, president d’Òmnium Alt Penedès, 27 d’octubre del 2012

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.