‘Topmanta’ i Policies al Vendrell

La platja de Coma-Ruga i Sant Salvador (al Vendrell) té una extensió d’uns setoptancatst quilòmetres i un passeig marítim suficientment ample i atractiu per a què els venedors ambulants il·legals de discos falsificats, altrament coneguts com a topmanta, s’hi plantin per mirar de treure’n uns calerons. Tothom n’ha vist, sigui a la platja o a un lloc i sabem com funcionen: hi ha el que avisa que ve la policia i amb una estrebada tenen recollida tota la mercaderia per fugir. Sobretot els caps de setmana, n’hi ha tants que es fa molt difícil passejar tranquil·lament. Cada vespre, una quinzena d’agents depuren la zona amb la seva presència. En els darrers dies, TV3, TVE, El 3 de vuit, El País (i 2) (i 3) o ABC n’han fet algunes ressenyes. També aquestes informacions de El Periódico i el Diari de Tarragona

La presència policial allunya els topmanta, però només per una estona. Més tard tornen i segueixen perseguint el seu objectiu diari: colar uns quants CD’s o DVD’s als vianants amb l’objectiu de tenir una mica de diners sense la necessitat de robar. En tot cas, cometen la il·legalitat de la pirateria (sense garantia que dins aquell suport hi haurà el contingut promès), i de venda sense permís. La Policia Local no té competències en estrangeria, i no pot fer més que dissuadir-los. Si els detenen, els han d’alliberar. Els Mossos, per la seva part, no s’hi acosten, com si la seguretat pública del país no anés amb ells, tot i les insistents reclamacions que diu l’ajuntament que ha fet. La única cosa que pretén, per tant, la policia topfugendel Vendrell és allunyar-los del seu municipi perquè els vianants puguin anar tranquils. Els comerciants fan front comú amb el seu ajuntament.

En els darrers dies, l’estira i arronsa ha anat a més. Fins al punt que les nits de divendres i dissabte la batussa va acabar a pedrades per part dels ‘topmanta’ contra els policies. La situació ja esdevenia greu i, a més, se sentien forts en veure els turistes estaven de la banda. El regidor de Governació, Raül Buira, ho va explicar pel seu Twitter i va ser clar: “Anem a la guerra. Altres testimonis també ho relataren. La següent nit, la de diumenge, l’ajuntament va triplicar la presència policial amb l’objectiu d’anar a per totes. I un servidor, intrèpid, curiós i coneixedor de la moguda que hi hauria, se’n va anar cap a Coma-ruga a veure què passava.

Jornada de tranquil·litat

Un dels topmanta ens mostrava els cops de porra que havia rebut el dia abans i assegurava que els seus productes no són falsificats. De lluny, uns policies se’ls miraven. L’intercanvi de miradetes entre ells era constant, i no pas per amor. Això fou passat el primer intent -i, finalment, únic- de la nit de ‘tancar’ els topmanta. Segurament, en veure que l’actuació policial anava més forta (els antiavalots dels Mossos corrien per la zona, però en cap moment van baixar de la furgoneta), van preferir no plantar cara.

La nit va començar amb un cordó policial, des de l’entrada del passeig fins a tocar del mar. El cordó avançava i just al seu davant tots els venedors, d’origen senegalès la gran majoria, caminaven. Anàvem en direcció a Calafell. En un punt, els topmanta es van agrupar a la sorra. En el seu idioma, feien com una assemblea mentre la policia els vigilava de prop. En pocs minuts, van reprendre la ruta. Els agents volien endur-se’ls fins tocar de Calafell, però a l’alçada de la riera, una gran majoria de topmanta van fugir cap a dins. Era una zona fosca, propera a la via del tren, i d’on en podien sortir pedres, com van advertir-nos els agents. Per això, crec que no s’esperaven aquella escapada i, tot i que més endavant preveien fer una actuació més a la platja de Sant Salvador, la cosa no va anar a més. És possible que, en caps de setmana sobretot, la tensió torni a pujar, doncs és quan més topmantes s’hi agrupen.

Tot plegat és el pa de cada dia a la costa de la capital del Baix Penedès. El cap de setmana és quan més topmanta hi ha. I, molt probablement, no són aquests venedors el problema, sinó les màfies que els coordinen des de dalt, els qui mouen els fils. Doncs es veuen coses estranyes, com el fet que aquesta gent estigui tant ben coordinada, duguin telèfons mòbils una mica bons o fumin, que contrasta amb el nivell de vida de passar gana que afirmen tenir. El problema és seriós. I cal que hi col·laborin totes les institucions del país i estatals per poder foragitar-lo. Mentre l’ajuntament del Vendrell intenti eradicar-lo però la resta no ho vulguin veure estaran realitzant una despesa de forces en va.

Vídeo d’una de les actuacions contra el topmanta que corre per Youtube.

11 respostes a “‘Topmanta’ i Policies al Vendrell

  1. Pau says

    Suposo que la gent que crida no te pas cap comerç a la zona al qual el TopManta prengui cuota de mercat, oi?? N’hi ha per plegar…

  2. Esther says

    És l’aparador d’un problema formidable perquè és la suma de molts problemes complexos. S’ha passat del “bueno, bonito, barato” genuí, el senegalès que estalviava per venir aqui i tornava amb la seva familia al cap d’uns mesos, a estructures organitzades que, probablement, tambè exploten laboralment als topmanta.
    La situació no és bona per a ningú, tret dels caps d’aquestes bandes que sí treuen beneficis. I quan l’economia pura i dura de mercat guanya terreny al respecte per les institucions i la societat de dret -i no dic Estat perquè va més enllà de l’Estat-el resultat són situacions salvatges, precivilitzades on mana el més fort. I aquí en tenim una mostra que, per descomptat,li ve enorme a la policia local.

    Ps: Felicitats per l’entrada i les fotos 😉

  3. Sergi Sabaté says

    En efecte, Esther, també considero que és un problema molt més de fons i de gran magnitud, més enllà de la simple manta al passeig. Qui hi participa (ja sigui comprant, o ajudant-los) no deixa de donar suport a les màfies, no?

    Pau, Pol, sí que és una mica per flipar veure aquest poc respecte per la policia i poca comprensió pel comerç local. Volem anar cap a un món sense llei?
    Però no és només qüestió de quota de mercat, sinó la legalitat o certesa de la venda i el producte.

    Ahir explicava aquesta situació a una persona que ven cava i defensava els topmanta. Li vaig dir: “què et semblaria que ara aquests es posessin a vendre cava sense etiqueta a la teva porta per la meitat de preu que el teu?”. Resposta (i ràpida): Ah, no, això no!

  4. quadricula says

    És curiós com tendim a dividir-nos entre la legalitat de les accions que realitzen els Topmantes, i la sensació de “solidaritat” envers una gent que no es que estiguin en una situació agradable, i que son carn de màfies sense escrúpols.

    Crec que la policia realitza bé la seva tasca, però que està mal enfocada, no apunta a qui realment causa el problema i les il·legalitats -les màfies- sinó als que no tenen potser un altre camí per guanyar-se uns euros -els venedors subsaharians-

  5. David says

    Si la policia realment apuntés cap a les mafies no aniria a buscar als pobres negres al passeig, perquè allà només trobaran als peons. És com buscar especuladors inmobiliaris a una obra, no té gaire sentit.

  6. Albert Medrán says

    Bona entrada Sergi, tot i que no estic d’acord en algunes coses i amb alguns comentaris. Com sempre, me’n vaig cap a la comunicació i al que diem fent el què fem. Entenc l’actuació en clau interna del municipi. És a dir, els comerciants voten i volen veure alguna acció per part de l’Ajuntament, que dirigeix la policia local. Encara que no tinguin prous mitjans per anar a atacar al cap de la màfia i no als venedors… I això què suposa? Doncs una imatge que no crec que sigui l’adequada per una localitat que ara està en temporada alta. Suposo que no deu tenir massa beneficis per a la localitat aquesta imatge entre els estiuejants…

    Respecte al twitter del regidor, més en clau interna. Parlar de guerra és preocupant. No deixa de tenir un tint que algú podría, en un moment determinat, afirmar que és xenòfob. No dic que ho sigui, dic que algú ho pot interpretar així.

    En definitiva, ordenar una acció així no crec que sigui efectiva: el problema persisteix, els visitants observen un espectacle lamentable i alguns comerciants veuen com no es soluciona el seu problema.

  7. Rafa says

    Crec que en tot cas seria mes fàcil interceptar-los en origen.

    Per exemple, durant el mesos de juny i juliol, que vinc de treballar de BCN en tren, sempre agafo per tornar el que surt a les 16:21 de l’estació de França, i veig com pugen a Vilanova un munt de subsaharians amb grans lones que emboliquen algo i no es veu. Jo baixo a Calafell i ells continuen.

    Potser es mes fàcil coordinar les diferents policies locals i no deixar que agafin o baixin del tren aquestes persones.

    Un altre tema es que la manera mes eficaç de colpejar a aquestes màfies es anar a l’origen, amb el que caldria, bé un seguiment d’aquestes persones cap el centre d’emmagatzematge, bé introduïr algun “topo” o infiltrat… desgraciadament, la majoria de la nostre policia no podria fer-se passar per nigerià 🙁

    I per un altre banda, crec que es penosa l’imatge de que sembli que només la policia local, amb molt pocs mitjans, s’enfrentin sols a aquest problema, sense cap mena d’intervenció de qui es supossa que es la policia integral de Catalunya: prou tacada ja tenen la seva imatge i fets com aquest encara la embruten mes.

  8. Esther says

    Albert Medran, és que efectivament és una guerra, això no és xenòfob ni res, és una descripció del tot realista. Ara, el combat l’han plantejat els top manta, no la policia. Diria que sis agents contra 400 top manta no és precisament ser xènofob….
    Pel que fa a no controlar el problema per mor de la imatge, doncs si s’arriben a ajuntar fins a mil amb policia, imagina’t sense…un passeig convertit en un zoco, seria una imatge millor? Per mi el problema no és d’imatge, és de convivència i aqui sí hi ha un problema greu.

  9. Raül Buira says

    Albert, evidentment no és una bona imatge pel municipi, més aviat tot el contrari. El que passa és que el problema existeix i és real. Ja no és qüestió de mirar-ho en clau interna o no, és gairebé una qüestió de supervivència local.
    El Top MAnta no és un problema exclusivament policial, si fos així ja estaria resolt fa temps. És un problema social, policial i polític.
    Hi ha molts comerciants afectats que registren moltes pèrdues en els seus negocis per la competència deslleial que suposa aquesta activitat, hi ha molts veïns que no poden ni entrar a casa seva perquè tenen l’entrada ocupada per aquests venedors i gairebé han de demanar sisplau que els deixin entrar a casa cada dia i no sempre la resposta és favorable. És també un problema higiènic i de neteja, ja que cada dia el passeig queda fet un fàstic brut de papers que utilitzen cada dia per fer agafar volum als bolsos que venen i després els tiren a terra cada nit per tornar-los a plegar, brut dels papers i llaunes dels seus entrepans i begudes que cada dia tiren al terra sense cap mirament, brut de residus sòlids i líquids de fer les seves necessitats fisiològiques lliurement i sense cap mirament al passeig davant de tothom. També és un problema d’ordre públic al tenir més de 400 mantes estirades al terra amb triple fila i gairebé no permetre ni la circulació pel passeig marítim.
    Per tot això i moltes coses més el municipi ha dit prou. Ja n’hi ha prou d’haver d’aguantar tot això i no tenir ajuda de ningú.
    Comentes que aquestes accions generen mala imatge pel municipi, doncs no sé que és pitjor si aquestes accions o la imatge d’un passeig convertit en un zoco tercermundista.
    LLuitar contra aquest problema està costant molts diners i recursos a l’ajuntament. Tot i que tenim molt clar que no ho podrem solucionar sols. Necessitem ajuda de tots els ciutadans, si la gent no comprés ells no vindrien. Ajuda d’altres cossos de policia amb competències en el tema, immigració, falsificació, pirateria i drets d’autor. I sobretot ajuda política per canviar d’una vegada les lleis d’immigració d’aquest país.
    De cap de les maneres són accions xenòfogues!.Més aviat són accions de supervivència d’un municipi ofegat per aquest tema.Tinguem tots clar que estem lluitant contra unes màfies que utilitzen els pobres venedors com a carn de canó. Màfies que han incrementat i molt els seus nivells de violència arribant a nivells que no haguéssim imaginat mai.Però per moltes accions que nosaltres fem això no s’arreglarà mai si no hi ha una acció conjunta i coordinada de totes les administracions amb responsabilitats en aquest tema. Si no això és com el que té una gotera a casa, per molt que nosaltres passem la fregona cada dia, si de dalt no tanquen l’aixeta l’endemà ho tornaré a tenir tot mullat una altra vegada.
    Per cert, felicitats Sergi per aquest gran article i per estar al peu de la notícia en tot moment.

  10. Dani Gàmez says

    Aquest és un problema que patim a VIlanova, tot i que no tant intensament. Les platges i la Rambla s’omplen a vessar, sobretot els dissabtes, on es poden reunir a Vilanova i als seus comerços milers de persones. El problema el tenen els comerciants. Les pèrdues són cada vegada més elevades.
    No obstant, la gent del carrer aplaudeix aquestes accions perquè els negres no fan mal. almenys venen això no roben i tenen una imatge diferent a d’altres col·lectius, que sembla que siguin més violents. La llei d’immigració fa molt que hauria de canviar. Perquè ajuntaments i policia local tenen les mans lligades a l’hora d’actuar davant d’una situació així. Bon article Sergi!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.