Girona com a exemple

girona01Com vaig anunciar en el darrer post, dissabte passat es va celebrar a Girona la jornadaPresent i futur del català a les universitats‘, organitzat per la Plataforma Universitària pel Català (PUC). L’objectiu de la mateixa era presentar públicament un manifest que, en grans termes, garanteixi el desplegament del punt 6.4 de la LUC, que obligui els professors universitaris fixes a tenir coneixements bàsics de la llengua catalana. El mateix manifest també reclama que es publiqui la llengua en la matriculació o que s’incentivi la publicació de material didàctic i recerca en llengua catalana.

La jornada es va desenvolupar de manera excel·lent a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. L’èxit assolit en aquest acte recau en diversos factors, tots atribuïbles a la PUC. D’entrada, la Plataforma va aconseguir que el manifest tingués un amplíssim suport de la societat civil (Òmnium Cultural, per exemple) i dels estudiants (Estudiants en Acció o la FNEC), fet que dóna molta validesa a un text fruit del debat i el consens. I això ja és un gran valor. A més, van assolir un programa de luxe per la jornada, tocant tots els fronts possibles (punt de vista d’estudiants, d’entitats, de les universitats…) i amb una brillant reflexió final de Josep Maria Terricabras sobre els valors de ser català i de cuidar la nostra llengua. [A la foto, un servidor moderant la taula de serveis lingüístics. ACN]. Tercer punt: les persones de la PUC tenen clar què volen i que, per aconseguir-ho, res millor que trobar la màxima unitat possible i anar-ho a presentar als organismes competents. A la jornada hi va assistir la màxima responsable d’Universitats a la Generalitat, girona02Blanca Palmada, que va assumir el compromís d’impulsar un decret que desplegui el punt 6.4 de la LUC, i s’hi invertirà un paquet de més de 20 milions d’euros. A més, els assistents també van quedar impressionants per la posada en escena de la jornada, amb material ben elaborat, un protocol i un cronograma que ho preveien tot i un ordre que, devien pensar, és poc habitual.

Personalment em vaig encarregar de gestionar la comunicació d’aquest acte. Aquí podeu veure’n el recull elaborat a partir del ressò que se n’han fet els blocaires i els mitjans de comunicació. Esperem que en les properes setmanes, les accions que faci la Generalitat aconsegueixin més visibilitat per a aquest fet. No obstant, en anar dimarts a Barcelona veig el cartell que exposo en la tercera foto: “Volen abolir l’ús (l’accent l’hi posen obert!) del català a la Universitat”. Ràpidament vaig pensar: o he somniat el que va passar a Girona, o ens han mentit, o hi ha gent que només viu per manifestar-se i protestar.

img00142

Reprenc el fil del segon paràgraf. Com deia, segurament els assistents a Girona no s’esperaven que una colla d’universitaris fessin un acte amb tanta professionalitat i rigor. Certament, avui els titulars dels mitjans tornen a copsar accions d’universitaris que no recorren a vies gaire correctes per assolir els seus utòpics objectius. Els anti-Bolonya han tornat a la càrrega tancant-se a seus de partits polítics i de la Generalitat. I, el més greu de tot, és que als deu minuts d’entar encara hi eren. Davant d’això, tenim l’acte de Girona com a exemple. Com a exemple de persones que s’organitzen adequadament per parlar la seva problemàtica amb els diversos actors, per exposar-la, per negociar-la i per acabar amb èxit la seva manifestació per la via del diàleg. Felicitats a la PUC!

2 respostes a “Girona com a exemple

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.