La Comunitat de la Ràdio Catalana

Avui comença una nova temporada radiofònica. Les principals emissores catalanes posen tota la carn a la graella per aconseguir una molt bona programació que els doni els seus rèdits en temps d’EGM, i més en una època de crisi en què ser segon pot implicar deixar de rebre una forta inversió publicitària.

RAC1, a la ‘pole’

eleccions0207RAC1 parteix des d’una sobrada primera posició. Però l’emissora del Grup Godó no canvia res, sinó que prossegueix un llarg viatge en què a cada estació s’hi suma més gent. RAC1 va néixer el 2 de maig del 2000, i des d’aquell mateix estiu que l’escolto i no me n’he desenganxat. I, així, cada cop més gent. De fet, fa uns dies l’Àlex Gutiérrez em deia clarament que “tu ets el perfil!”. I té raó. Perquè la clau de RAC1 és que ha sabut cridar a una audiència potencialment jove, molt jove, cap a una fórmula de ràdio generalista. Problemes Domèstics i Minoria Absoluta van saber captar molt bé aquest públic, i el to alegre i desenfadat de la programació esportiva també fa passar bones estones. Dir que RAC1 ha sabut crear una comunitat al seu voltant, que és cert, va quedar plasmat en un portal: www.amicsrac1.net. Des de fa uns mesos va deixar de funcionar el fòrum d’aquest espai web, totalment extern a l’emissora, creat i gestionat per oients, que servia per comentar la programació, trobar-hi una extensa fonoteca, àlbum de fotos, etc.
Per aquesta temporada RAC1 només presenta dues novetats a la graella consolidada: ‘La Competència’ (de 12 a 13) i el canvi de cara a ‘La nit a RAC1’, que ara conduirà Xavi Freixes. Amb 469.000 oients, l’objectiu serà acabar-los de consolidar i fidelitzar.

Catalunya Ràdio, l’interrogant

Catalunya Ràdio ha reformulat completament la seva graella. Ja ve a ser una constant de cada any i és que la davallada d’audiència els ha dut a ser la tercera ràdio de Catalunya. Si fa uns anys era la ràdio nacional i líder, ara ambdues coses estan en entredit. Des que el 2003 Montserrat Minobis es va fer càrrec de la direcció, la marxa de Basté, Clapès, la polèmica sortida d’Antoni Bassas i, ara, Xavier Solà. Precisament, la setmana passada Miquel Calçada publicava un genial article a l’AVUI parlant d’aquesta sortida i del què passa a Catalunya Ràdio.

Manel Fuentes serà la veu dels matins. Crec que aquesta decisió ja vol ser un primer viratge cap a la captació del públic juvenil a la franja prime time radiofònica. Fuentes és un perfil clarament enfocat a l’humor i l’entreteniment, per bé que quedarà per veure si es vol treure aquesta etiqueta de sobre. Abans de fer matins, Antoni Bassas, Xavier Bosch o Basté venien de molts anys de fer esports. Pere Escobar és l’aposta esportiva de la nit (a mitjanit, i acabant a la 1.30, detall important ja que el Tu Diràs, de RAC1, acaba a la una i això pot provocar moviments de dial). Les tardes seran de Sílvia Coppulo, que ja havia ocupat aquesta franja alguns anys a la COM.

COM Ràdio, la sindicada

I a COM Ràdio, lluny de lluitar per les audiències com les dues competidores dites prèviament (que tenen la SER plantant cara), continuen apostant per la programació de producció local. A banda d’un programa matinal propi, del Què has dinat?‘ de Sergi Mas i dels informatius, la gran majoria de la programació és elaborada, directament, per les emissores locals consorciades amb la COM. Sempre he estat un defensor de compartir i cooperar en la creació de continguts radiofònics, i el Toc d’hoquei en va ser la prova evident. Fins ara, aquesta programació era bidireccional: La COM emetia durant 24 i les emissores podien ‘punxar’ el senyal quan vulguéssin, o bé les emissores produien per la COM.Però des del 15 de setembre COM Ràdio estrena Sindicada, un espai des d’on les seves emissores consorciades podran intercanviar continguts. Una molt bona idea, que pot donar a conèixer racons de les ràdios de Catalunya a arreu.

4 respostes a “La Comunitat de la Ràdio Catalana

 1. Dani Gàmez says

  Sergi no estic d’acord amb què totes les emissores posin tota la carn a la graella. Catalunya Ràdio s’està fent el harakiri. No saben com fer-ho per fer-ho pitjor. A finals d’any tindran una sorpresa. O potser no ho és i és el que volen. Ser una ràdio mediocre.

 2. Quique says

  Gràcies per la menció de La Sindicada, esperem que esdevingui un eina útil i pràctica per tots nosaltres (COMRâdio i emissores consorciades). Salutacions Sergi!

 3. Sergi Sabaté says

  Gràcies pel comentari, Quique.

  Dani, Catalunya Ràdio crec que fa una aposta forta. Carpetasso i tornar a començar. I em sembla prou destacat el fet que apostin per Fuentes i Escobar. Això és posar carn a la graella.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.