Partits Petits, Vots Grans

Lobis de pressió amb ganes de tocar poder. O aspirant, de lobis. Això és el que, en el meu parer, aspiren a ser els nous partits polítics que van sortint arreu d’Europa. I aniran creixent.Els partits grans, els més populars (PSOE, PP, CiU, ERC) han caigut en un espiral de desprestigi, perquè no saben transmetre en paraules senzilles les seves accions de govern –o actuacions des de la oposició- a la ciutadania. Així ho explicava UPyD en el seu spot de campanya d’aquestes eleccions europees. Per què passa de votar una gran massa de la població? Ni ho sé, ni tinc els mecanismes per fer-ne deduccions. No obstant, una suposició que em faig és que el ciutadà normal (gran expressió per englobar a tothom sense definir res més) creu que la política pot canviar petites coses però no arreglarà el món, i molt menys el seu món. I van a buscar les petites coses que els interessen.

marioluTot això ho vull relacionar amb una teoria de mitjans de comunicació que darrerament vaig seguint, que és la fragmentació dels públics. Prova d’això en són partits com el Partit Pirata, sorgit a Suècia i amb un únic objectiu a perseguir: una llibertat absoluta a la xarxa, i res de drets d’autor. En aquest cas, ha aconseguit els suports de joventut i població suficient amb aquest interès informàtic. Aquests vots, sumats a una alta abstenció, han estat suficients per aconseguir un escó al parlament europeu des d’on intentaran treballar per aconseguir els seus objectius. Tanmateix, arreu van sortint partits “temàtics” (d’altres n’hi diuen radicals, d’una banda o altra) o que, al cap i a la fi, persegueixen una causa i és per allò que entren en política, anant més enllà de ser una simple plataforma.

Per tant, en aquesta concepció política s’entra en el joc de tocar qüestions concretes, específiques i del dia a dia. No grans obres, no grans qüestions abstractes, és igual. El ciutadà busca tractar els temes en el seu llenguatge. X problema pot tenir Y solució. I si aquesta idea m’agrada, la voto. Els nous partits, doncs, poden tenir ràpidament representació, si aconsegueixen creat un relat polític que narri una història concreta, amb un objectiu ferm i capaç de tenir el suport d’una bona massa de votants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.