Capçaleres de la Vegueria

Els que em coneixen saben bé la meva posició crítica amb els mitjans de comunicació de la comarca. A banda de RTV Vilafranca, que s’ha de reconèixer que darrerament ha creat un bon portal multimèdia, la resta de mitjans estan instal·lats, considero, en un anar fent que té la complicitat de lectors, oients i ajuntaments. En digital hi ha Penedès Digital.cat, que acaba de néixer i, per tant, deixarem un temps perquè acabin d’introduir – espero – més coses al portal. A banda de ràdios, com la de Vilafranca, que està apunt de renovar-se, i una emissora que està apunt de néixer per cobrir la zona nord del Penedès (de Sant Quintí a Sant Sadurní), no hi ha res amb unes mínimes expectatives de futur.

Però em vull centrar en el paper. Vist que internet encara queda molt lluny pels editors, penso en què pot passar si la desitjada Vegueria Penedès acaba esdevenint una realitat. És a dir, que Anoia, Garraf, Baix i Alt Penedès acabin convertint-se en una realitat conjunta, depenent entre si i amb menys lligams de Barcelona i la seva àrea. Es crearà un diari o bisetmanari, o setmanari, de pagament o gratuït, que abarqui aquest territori? Per complexitat, la opció d’un diari donaria de si, crec jo. Amb la vista posada a ‘vendre’ per internet i a acceptar molta participació. Evidentment es tractaria d’un mitjà privat, que sàpiga crear temes, que no tingui un excés de necessitat de quedar bé amb massa actors i, important, ser equitatiu en les informacions per ajudar a cohesionar aquestes comarques. Doncs no les tinc totes que tothom se senti penedesenc.

Aquesta és la pregunta que faig en aquest blog. Si us hi fixeu, a la columna de la dreta hi trobareu una enquesta. Podeu respondre amb un clic i als comentaris d’aquest post deixar-hi una opinió més argumentada. Penseu que alguna empresa s’atrevirà a fer-ho? Abans del 2011? Plantejo set opcions, amb cinc capçaleres existents que crec que tenen més opcions. Per una banda hi ha El Punt, que en l’edició Penedès actual cobreix Alt Penedès i Garraf (2). Segurament una bona reformulació de la xarxa d’El Punt seria crear 8 capçaleres per territori quan es formin les vegueries, amb més pes per les seccions locals, que ara només tenen les dues primeres pàgines, introducció de color i canvi de maqueta. Pel que fa al suport tecnològic, no li cal massa feina perquè ja disposa de Vilaweb.

En segona opció jo hi col·locaria l’empresa editora del Diari de Vilanova i Diari del Baix Penedès (2). No els conec, però és un diari agradable de llegir. Bona tipografia, bons temes, sense obsessionar-se per omplir pàgines i prioritzant fer un bon text ni que sigui curt. Amb fotografies ben fetes i bona infografia. Seguidament valoraria la opció del Regió 7 (1), per potencial, ja que abarquen bona part de la Catalunya Central i si l’Anoia pateix una “escissió” potser podrien recórrer a la opció veguerial. Segueixo advertint: tot són opinions i càbales meves. Regió 7, però, pertany a Prensa Ibérica, un grup de comunicació suficientment fort com per fer un desembarcament al Penedès i fins i tot de manera independent a aquesta capçalera. També hi ha la opció “altres” a l’enquesta.

Finalment en menciono dos ubicats a Vilafranca. Primerament el 3 de vuit, una capçalera amb 25 anys a la seva esquena i un sòlid prestigi a la comarca. Abarca dues comarques (Alt i Baix Penedès), però li caldria una reformulació a fons per poder-lo fer més global. Fins aquí els de pagament. Ara bé quan algú em tractarà de boig si menciono el 7dies.net. Bé, el pamflet vilafranquí té en el seu èxit el fet de ser gratuit. I que el que és gratis, ni que sigui per tirar-ho al contenidor blau més proper, s’agafa. Ara editarà una nova versió per Vilanova. Si aquests es volguessin estendre a nivell comarcal, seguirien esgotant exemplars pel fet que el que l’agafa no es preocupa per la qualitat del producte, sinó que té més en compte el fet que sigui un regal. Però això podria fer variar el mercat de la resta de mitjans impresos.

El temps dirà què passa amb els diaris de paper, i què passa a la nostra zona. Tindrà el Penedès un diari? O pot ser que sigui fruit de la incursió d’una sisena empresa. Tot això sense deixar de banda les revistes existents, que algunes ja abarquen gran part de la totalitat d’aquests territoris.

Què us sembla aquesta valoració? Agosarada? Utòpica? Voteu a l’enquesta i digueu la vostra als comentaris!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.