El Mundo i la llengua

MerdaQuina colla...El diari El Mundo tornava a sorprendre ahir amb un dels seus intents per provocar una nova guerra civil. La portada d’aquest pamflet espanyol detallava la rotulació a Catalunya afirmant que vulnera el bilingüisme, al mateix temps que van promocionant la seva merda de manifest ‘por la lengua común’. És a dir, un text intolerant que t’obliga a usar la llengua que ells et diguin, no la que tu vulguis i les lleis sí et permetin utilitzar.

El text, signat per Belén Parra, afirmava que la Gene i els ajuntaments “exclouen sistemàticament” la llengua castellana. De la Gene no ho dirà pas pel seu presideng, suposo. Era el tema principal del pamflet, copsant més de mitja portada d’un mitjà de tirada estatal. Una animalada, vaja.

Com sempre els he de recordar que aquí existeix la llei de política lingüística. Es va aprovar l’any 1988 i fins ara no tinc present que recentment ningú l’hagi portat a cap tribunal pel que s’entén que tan malament no deu estar.

Aquesta tal Parra (a qui li aconsello que enlloc de parlar de Catalunya ocupi la seva boca amb altres coses) deu esperar un aixecament en armes. Està aconseguint que diversos territoris de l’Estat espanyol s’insultin i es faltin el respecte mútuament. Catalunya, és clar, és qui n’ha de sortir malparada, segons ella. Em pregunto si és de la redacció de Barcelona o de Madrid aquesta fulana. No és pas cert que el castellà s’estigui perseguint ni menyspreant a Catalunya. NO ! ! ! Tot el contrari. Ja m’agradaria a mi que fos així, i que fins i tot em pogués sentir incòmode havent-me de justificar davant d’amics castellanoparlants. Però no ho puc pas celebrar. El castellà és molt present al carrer a les poblacions catalanes, als rètols, al transport públic. El castellà no desapareixerà, i el català tampoc. Això ho tenim tots clar. No és pas fàcil trobar un lloc on t’atenguin en català.

Potser que enlloc d’al·lucinar i imaginar que el català s’imposa a cop de pistola o sancions, es preocupin per salvar el castellà. I el català no és l’amenaça. No fa falta que a Extremadura o Madrid el parlin. En canvi, potser si que haurien de mirar de ‘salvar’ el seu castellà d’altres llengües que sí que les tenen presents a la meseta. Que els hi preguntin a movistar, com mostra la imatge de sota presa en un tren de Rodalies Barcelona:

Com a país, no està bé
Com a país, no està bé

En tot cas, com bé va dir Rubianes: QUE SE METAN ESPAÑA…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.