Els Perills Persisteixen

Barack Obama vol estendre la ma a la civilització oriental. La ma del president dels Estats Units –aquella que va usar per jurar el càrrec dues vegades: una davant molta gent, i la segona davant un càmera oficial- és vista a molts llocs del món com la conductora de la pau i la solució a la crisi. El panorama internacional desemboca molts conflictes arreu del planeta. Seria eficaç que cadascú rentés la roba bruta a casa seva, però Obama vol distribuir les pastilles de sabó.

Els Estats Units proposen erigir-se com a portadors de la bandera occidental (si fem cas a la classificació proposada per Samuel P. Huntington) i ser els intermediaris a tot el món. En només quinze dies, el nou president ja ha volgut tocar totes les tecles diplomàtiques: demana destensió a Rússia, anuncia el tancament imminent de Guantanamo, es preocupa per l’Iran, envia l’emissari George Mitchell a Israel…
En el seu discurs esperançador de presa de possessió, Obama ja avançà que “començarem a deixar l’Iraq al seu poble i forjarem una pau guanyada”, al mateix temps que avisava que “en el món musulmà, busquem una nova via basada en el respecte mutu”.

Fa 13 anys de la seva publicació, però l’essència del Xoc de civilitzacions segueix més viu que mai. Huntington proposa un acostament entre les fronteres polítiques i culturals. Obama demana combatre els perills –no només els enemics-, però l’empresa no serà fàcil. Els països islamistes potencialment radicals són un primer enemic, que Obama ha de saber com combatre. No ha de buscar confrontació (existiria, doncs, un possible risc d’una segona Guerra Freda), i, sempre que pugui, cercarà la pau i la dissuasió.

Estats Units ha d’oferir suport a establir les democràcies als paisos que encara no la coneixen i, fins i tot, ajudar a establir un lideratge a la civilització islàmica. Però el que no podrà practicar, ni Obama ni ningú, és la mort assistida als perills. Un sonat, amb una arma i molt d’odi, és un perill immens arreu. I aquest no el resoldrà ni Déu.

(Article publicat a l'Observatori Obama)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.