Jove Optimisme Catalanista

Tot seguit reprodueixo la crònica publicada al 3d8 de la trobada de joves d’Òmnium Cultural. Ens vam trobar a Coma-ruga el cap de setmana passat. Va haver-hi un ambient molt bonic i vam descobrir joves valors. I, molt important, encara queden joves preocupats pel devenir de la llengua i la cultura del nostre país. I això és bo.

Una àurea juvenil d’esperit catalanista ocupà l’alberg de Santa Maria de Coma-ruga (El Vendrell, Baix Penedès) el cap de setmana per debatre sobre la situació del catalanisme des de diversos punts de vista.
Quaranta dos nois i noies, la majoria socis d’Òmnium Cultural, es van trobar en un ambient idoni. L’entitat va voler aplegar els seus socis menors de 25 anys per extreure’n reflexions sobre les seves visions i consideracions. “De patrotisme absolut”, com ho definiren alguns. El cert, però, és que a posteriori la joventut de l’entitat cultural va treure’n molt de profit d’aquest aplec de bon rotllo que pot ser molt vàlid pel futur juvenil d’Òmnium. De seguida es varen fer les primeres amistats i, a diferència del que comença a considerar-se una habitud, de la presència física es va passar al contacte on-line a través del nou grup “Joves d’Òmnium” al Facebook.

Assolir el millor país del món
Les cinc xerrades previstes èren el pal de paller de la Trobada. “El catalanisme està acabat, per èxit i per fracàs”. Aquesta contundent frase, pronunciada per Alfons López Tena, exvocal del Consell General del Poder Judicial, despertava la concurrència i els posava en alerta dels reptes del catalanisme. López Tena, juntament amb Vicent Sanchis, exidirector del diari AVUI, van concloure que el “Tribunal Consitucional dictarà que només existeix el poble espanyol”, en referència a la situació estancada de l’Estatut de Catalunya. El debat va seguir per la vessant dels mitjans de comunicació. La Vanguardia va estar en boca de tothom durant els dos dies recordant que és un diari monàrquic fet des d’una vessant espanyola. Si bé les aportacions del jurista eren contundents, els assistents no es van tallar ni un pèl d’entrada. Entre els comentaris, un d’encertat recordava que per inculcar el sentiment catalanista cal apel•lar al “què vol la gent? Viure bé. Doncs l’objectiu real ha de ser esdevenir el millor pais del món”. Ras i curt.
El torn sobre la immigració i el paper de la llengua en el procés d’integració va generar un intens debat. Lluís Cabrera, membre del col•lectiu Els Altres andalusos, insistia plenament en què s’havien menstingut determinades actituds o cantants catalans pel fet de no cantar música “tradicional” catalana. Posteriorment l’Ajuntament del Vendrell va oferir als participants un complet berenar.

Joventut on-line
L’activisme a la xarxa és quelcom que la joventut ja té plenament assumit, i així ho van exposar clarament Vicent Partal, director de Vilaweb.cat, i Saül Gordillo, director de l’Agència Catalana de Notícies. Tot plegat recordant la recent campanya electoral nordamericana, en què el guanyador, Barack Obama, va revolucionar l’activisme polític a la xarxa. Els blocs, facebooks i eines diverses són una qüotidianitat en les nostres vides. Al mateix moment que es parlava sobre aquesta temàtica, el propi Gordillo, així com altres membres presents a la sala feien fotogràfies i comentaris amb els seus dispositius mòbils i a través d’eines com Twitter les penjaven al moment a internet. Com ja hem comentat, la trobada tenia les seves eines d’impulsió a la xarxa, i a posteriori serveix perquè els participants puguin retrobar-se i començar a procrear noves activitats per la branca juvenil d’Òmnium. La primera jornada es tancava amb un concert íntim de Joan Masdeu, el cantant de Whisky’ns.
La intensitat del post-concert va fer notar el cansament en la primera taula del matí -sinó matinada-. Per parlar de mitjans de comunicació van internvenir Àlex Gutiérrez, president de la Fundació ESCACC, Joan Vidal, del grup Cultura 03, i Carles Cuní, director del grup Flaix. Les espectactives i curiositats d’aquesta empresa, centrades en les emissores FlaixBac i Flaix FM, van ser les que més van cridar l’atenció. Cuní confessà que “hem deixat d’ingressar per no posar anuncis en castellà”. I és que la seva empresa té ben clar el catalanisme actiu i, malgrat que ofereixen servei de traducció i gravació gratuït als anunciants, n’hi ha que es neguen a accedir-hi.
El comiat de la trobada el van protagonitzarToni Gisbert, coordinador d’Acció Cultural del País Valencià, i Tomeu Martí, coordinador d’Obra Cultura Balear, els quals van narrar l’experiència d’ambdues entitats a nivell d’organització juvenil.
La foto final de família pot passar a la història d’Òmnium Cultural. El futur, les ganes de treballar i d’activar el jovent al catalanisme, despertant-ne l’interès i la passió i allunyant-los de la desafacció, depararà fins a quin punt Coma-ruga marcarà un nou punt en la història de la cultura de Catalunya.

Crònica elaborada amb la col•laboració de Guillem Carol, i les aportacions dels blocs de Maiol Sanaüja, Lídia Pelejà i Èric Bertran.
El reportatge fotogràfic és de David Datzira.
Per a més informació s’ha creat el grup “Joves d’Òmnium” al Facebook. Més fotografies: www.flickr.com/photos/trobadajoves

Una resposta a “Jove Optimisme Catalanista

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.