Un Debat Visualment Improvisat

Fa uns dies es va celebrar a Sant Sadurní el Debat de l’estat de la vila. Es tracta d’un debat on els portaveus dels grups municipals exposen el seu punt de vista sobre el poble i els ciutadans que volen poden fer preguntes. Fer-les, prèvia inscripció, previ pas de la censura i estant present a la sala. Una barrera que, per bé que pot ser correcta i preventiva, dificulta la participació ciutadana en un poble en què ja de per si és fluixa.

Contingut Polític

No seré jo qui entri a valorar el contingut polític d’aquest debat. No vaig ser-hi. Vaig intentar-lo seguir per ràdio, però em perdia. D’entrada, perquè passaven coses a la sala, però ningú les explicava. En algun moment, a causa del rebombori, es podria haver generat una certa psicosi. Sobretot si és té en compte que per la ràdio se sentien frases de l’alcalde com “si avisem a la policia serà pitjor”. Què passava?
El so no era massa bo. Com a exemple, mentre un ciutadà preguntava, el volum del micròfon era tan fluix que es va sentir amb més volum com algun regidor/a omplia el seu got d’aigua que no pas la pregunta. Alhora que ni el mateix alcalde sabia quan li tocava replicar i quan no. En tot cas, el tema polític, el deixo per a ells. O per a ell. L’Albert Prat ha set l’únic que n’ha fet alguna valoració posterior.

Posada en Escena

El que m’ha fet escriure aquest post és veure la portada del darrer Casa de la vila, la revista que edita l’Ajuntament. Preocupant. En portada apareix la foto que il•lustra aquest article, destacant que és del debat en qüestió. La foto em genera una sensació de passotisme, de no tenir en compte ni un detall, d’una preparació de pati de col•legi. La qüestió en sí no és la foto, si està ben presa o no, sinó la posada en escena. I aquí entro. Buff… no sé per on començar! Hi veig tantes coses!!

D’entrada, veient la imatge, em creieu si dic que això és el debat de l’estat de la vila? Per què no una reunió de veïns? Sí, sí, exacte. Escala de veïns. Dóna molt a pensar-hi aquesta escala que es mostra a l’esquerra (s’aprovarà posar l’etiqueta de “Publicitat no, gràcies”?).
El fons també deixa molt a desitjar. On surt l’Ajuntament? Enlloc. Ni un logotip, ni un plafó al darrera on posi “Ajuntament” o “Debat de l’estat de la vila 2008”. De fet, el color corporatiu del consistori és el verd. I, en canvi, han optat per engalanar la taula amb un mantell vermell (propaganda del PSC?) que permet veure les cames dels regidors que donen la cara davant el públic, fet que podria posar en evidència el seu nerviosisme o tensió –si s’hagués produït- en determinats moments.
Prosseguint amb la part del darrera, veiem uns acabats de fusta ben monos, uns maons interessants entre dues franges blanques i uns tubs ben posadets, a la part dreta. Però no estem visitant la nova casa.
Més coses del background. La disposició, a darrera, del receptor del micròfon inalàmbric (perquè està sobre la taula, el micro?) pot jugar-li una mala passada a l’alcalde en funció de l’angle de visió. Si s’hagués desplaçat una mica més a la seva esquerra, a la foto hi podria aparèixer amb banyes!
El cablejat, els micròfons i els gots de plàstic també donen algunes pistes de la improvisació.

Reglament de Participació Ciutadana

Abans de continuar, puntualitzar que la única cosa que regeix aquest debat són els menys de 1.200 caràcters de l’article 19 del reglament de participació ciutadana. Ve a dir que se celebrarà “el segon i tercer any del mandat” i que es convocarà en forma de “ple extraordinari”. A tenir en compte aquest darrer detall.

Interès dels Regidors

El fet que fos un ple entenc que predisposa la posició dels regidors a la sala. I fa que un portaveu –Albert Prat, ERC- quedi fora del primer pla, passant a una de les ales de la taula, poc visible pel públic. Seria interessant, també, saber perquè no s’ha optat per una sala on es pogués fer l’acte amb més solemnitat, elevant la posició dels regidors, per destacar la posició de l’alcalde, de l’equip de govern i dels portaveus. Discutible el fet que hagi de ser en forma de ple, i no com a un acte gros del consistori, un fet extraordinari.
La imatge també mostra cares que fan pensar per part dels regidors. Començant per l’esquerra, en veiem un parell amb la ma a la boca. Badallen? Salvador Domènech sembla que és qui té el torn de paraula. Isidor Rando té la mirada perduda al fons de la sala, mentre l’alcalde sembla que li miri els papers. La bancada convergent es completa amb Esther Parellada mirant al sostre (mosques?) i tres regidors més en posició d’estar a missa.

I la Dolors?

Però… on està Dolors Montserrat? On és la salvadora regidora del PP? No hi va assistir! Més enllà d’algunes excuses que hagués exhibit l’alcalde en el seu nom, ella no s’ha pronunciat públicament. I això, em fa pensar dues coses: O bé internament l’Ajuntament ja havia menysvalorat el debat fins a cert punt que la Dolors no va voler perdre el temps veient que ni l’ens organitzador hi creia; o passa absolutament del poble.

Què et sembla?

I crec que es podrien dir bastantes més coses, només de la imatge en qüestió. No he volgut fer aquest post des de cap torre d’ivori ni dogmatisme absolut. Només per posar-me a prova davant la meva capacitat d’avaluar els escenaris. Per això, espero que el lector d’aquest post (que crec que no en seran pocs) s’atreveixin a deixar els seus comentaris a sota i obrir una mica de debat sobre les qüestions. Vull saber què en pensen.

(per cert, casualitats de la vida, al mateix temps que jo preparava aquest post, l’Albert Medran n’ha fet un al seu blog on compara els escenaris dels darrers discursos dels presidents Obama i Montilla. Recomanable)

2 respostes a “Un Debat Visualment Improvisat

 1. albert says

  Algunes observacions:
  L’article 19 del Reglament de participació diu alhora que elb debat se celebrarà el 2n i 3r any de legislatura i cada any de legislatura.

  Qui ha optat per la 1a opció (CIU) o ho ha amparat (AMI) li han fet un flac favor i han trencat una bona dinàmica.

  Respecte la posada en escena tens raó, i correspon als responsables de protocol i informació fer les millores pertinents. I el seu màxim responsable l’alcalde.

  També és delicada la transmissió radiofònica, tot i que ens consta que s’estan prenent mesures per produir una millor retransmissió, no sé si per l’equip de govern això és prioritari. Sabem que hi ha força gent que escolta els plens per ràdio i s’han d’anar millorant les retransmissions.

  Acabo. La Dolors Montserrat ha deixat d’assistir als darrers dos plens i a mig ple de setembre, on va estar absent més d’una hora. A la resta de comissions informatives la seva absència és aclaparadora. Ella i el seu partit sabran que han de fer.
  Personalment no crec gens en la duplicació de càrrecs i responsabilitats, però està clar que pel PP és una qüestió de màrqueting.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.