El llibre electrònic treu el cap

Primer van ser els mp3 i els DVD’s portàtils. Ara la tecnologia també absorbirà de ple el mon de la literatura. Els primers llibres electrònics ja han començat a aparèixer al mercat. Un llibre electrònic és un petit dispositiu, de la mida de mig foli DIN-A4, preparat per a emmagatzemmar fins a 300 llibres en format digital, adaptats per a ser ben llegits en aquest dispositiu. Avui dia, amb la nova generació de telèfons com els iphone, d’Apple, la Blackberry, de RIM, o en d’altres dispositius amb pantalles grans és fàcil poder llegir textos llargs, malgrat que les dimensions de la lletra o el format no ho acaben de fer del tot còmode. El llibre electrònic vol reproduïr el format llibre, malgrat que un dels desavantatges que se li poden trobar és el fet d’haver de romandre davant d’una pantalla, per si en el dia a dia no n’hi hagués prou entre ordinadors i televisors.
Un dels primers models de llibre electrònic és el Kindle, desenvolupat pel portal Amazon.com, una gran llibreria virtual. Aquest aparell permetrà la descàrrega, a través de Wi-Fi, dels llibres electrònics (ebooks) comprats a través d’aquest portal. De la mateixa manera que no és necessari comprar música en format CD, sinó que es pot comprar legalment una cançó en concret per internet a un reduït preu, amb els llibres es pretén que passi el mateix. La pirateria i la preocupació pels drets intel•lectuals d’aquestes obres tornaran a estar a l’ordre del dia. D’això, el sector editorial n’és reticent, malgrat que existeixen formes legals per distribuir aquestes obres per internet amb un cost menor que un llibre. Amazon fixava un cost de 10$ per una obra nova i 2$ per una de clàssica.
És, fins a cert punt, agradable tenir prestatges plens de llibres per llegir, fullejar, amb pàgines guixades. I que algun dia se’ls ha de treure la pols. Els llibres digitals permetran reduir considerablement aquest espai, al mateix temps que serà necessari tallar menys arbres. La nova cultura digital apunta cap aquí, cap a les lectures online per mantenir viu el fet de llegir. Que per Sant Jordi puguin disminuir les vendes de llibres, més enllà de la crisi, no voldrà dir que el país estigui retrocedint culturalment. O, almenys, abans d’afirmar-ho caldrà valorar si es llegeix més o menys a través de la xarxa.

(Article publicat a la revista Ressò)

Una resposta a “El llibre electrònic treu el cap

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.