Hemeroteca del 29 d’Octubre del 1987

Fa uns dies La Vanguardia va fer el gest d’obrir públicament la seva hemeroteca digital, amb arxiu des de 1881. El 29 d’octubre del 1987, cap a l’hora en què es publica aquest post, un servidor va aparèixer al món. I Una de les coses que més m’agrada, a dia d’avui, és llegir diaris. Diaris de paper (la olor del paper i el fet de passar aquelles fines pàgines mentre la tinta es queda al dit és un plaer).

Per això, i aprofitant aquestes dues efemèrides, he fet la corresponent cerca de La Vanguardia del dijous 29 d’octubre del 1987. Aquell dia, en l’edició número 38.027 del rotatiu de Godó, que tenia un cost de 60 pessetes, la portada destacava una caiguda del dòlar i de les borses, i també un debat tens al Parlament català.

És clar que aleshores el color era impensable. Tampoc a les pàgines interiors les capçaleres de seccions eren gaire destacades. Així ho mostro amb la pàgina d’esports d’aquell 29 d’octubre, que devia tractar-se d’una època on el Barça no passava per bons moments.

Revisant digitalment el diari d’aquell dia, acabo destacant un anunci, a pàgina sencera, de la banca JP Morgan amb la contundent frase el dia del meu principi “Las técnicas cambian. Los principios no.” Certament.

Però… dins les meves interrogacions de tot, em pregunto el per què el fet de tenir el diari del dia que vas néixer. D’acord, és una emotiva càrrega simbòlica. Però no pas informativa. La derrota del Barça davant l’Atlètic de Madrid no va succeir el dia que vaig néixer, sinó que fou el dia abans. Per tant, per saber què va passar el dia que vaig néixer, he de recórrer a l’exemplar del divendres 30 d’octubre de 1987. Aquell dia el tema principal era una reunió que havien mantingut els presidents dels governs espanyol i argentí. Tanmateix, aquell dia s’anunciava que es començaria a estudiar el TGV Barcelona-França. 21 anys després, tot just comencen.

Però d’aquell exemplar, m’ha quedat un dubte existencial important. Es tracta d’aquest anunci de mitja pàgina a Cultura, a la pàgina 34. “Qué descanso!“, resa el text. No s’hi veu explícitament cap firma comercial. No obstant, ma mare descarta rotundament que aquest anunci l’hagués pagat ella.

També tinc la portada del País del 29 d’octubre de 1987. El diari de Prisa no té pressa per obrir públicament i gratuïta la seva hemeroteca, però si he pogut trobar-ne la portada del dia.

Per acabar, segons la Wikipedia (versió en castellà), en un 29 d’octubre també van néixer el polític Joseph Goebbels (1897), els futbolistes Philip Cocú, Edwin van der Sar (1970) o Robert Pirès (1973). El mateix 29 d’octubre de 1987 també va néixer una cantant japonesa, que es diu Makoto Ogawa. I una bona amiga i veïna, la Judit Rigol, també és del 29 d’octubre del 1987. MOLTES FELICITATS JUDIT!!

Una resposta a “Hemeroteca del 29 d’Octubre del 1987

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.